Stokkmaur

Stokkmauren er et skadedyr som kan gjøre skader på bygningsmasse. Det er derfor viktig å behandle denne mauren på en seriøs måte. Ring for en gratis befaring.

Stokkmaur (Camponotus sp.) finnes over hele Norge, og er en av få insektarter som kan gjøre skade på bygninger. Skaden kommer når mauren gnager ut tre eller isolasjonsmateriale for å anlegge reir. Mat finner stokkmauren vanligvis utenfor huset.

 Arbeider av varmekjær stokkmaur (Campontus ligniperda).  Stokkmaur har et helt svart hode. Dette skiller dem fra skogsmaur, som har et tofarget hode (ill. Hallvard Elven)

Hvordan ser stokkmauren ut?

Stokkmauren er Norges største maur med dronninger som er opptil 18 mm lange.  Størrelsesvariasjonen på arbeiderne er imidlertid stor (5-14 mm), så de minste kan lett forveksles med arbeidere av rød skogsmaur. Røde skogsmaur har imidlertid røde og svarte hode, mens stokkmaur har helt svart hode (Figur 1). Ryggen humpete på skogsmaur er humpete, mens den er jevnt krummet hos stokkmaur. Røde skogsmaur vil sette bakkroppen mellom beina og sprute maursyre hvis du pirker bort i den. Dette gjør ikke stokkmaur.

 «Flygemaur» er hanner og unge dronninger. De kan forekomme i store svermer på forsommeren. Etter paringen dør hannene, mens de unge dronningene klipper av seg vingene og prøver å starte et nytt samfunn. Hanner og uparede dronninger kan finnes inne i stokkmaurreir hele året.

 

Kilde:www.fhi.no